NOR / ENG

Single Mode vs Multimode Fiber

Selv om singlemode fiber (SMF) og multimode fiber (MMF) kabeltyper er mye brukt i forskjellige installasjoner, er forskjellene mellom singlemode og multimode fortsatt forvirrende. Denne artikkelen vil fokusere på den grunnleggende konstruksjonen, fiberavstand og fiberfarge for å gjøre en grundig sammenligning mellom singlemode og multimodefibertyper.

05. mai 2023

Singlemode betyr at fiberen gjør det mulig å spre én type lysmodus om gangen. På den andre siden betyr multimode at fiberen kan spre flere lysmoduser. Forskjellen mellom singlemode og multimode ligger hovedsakelig i fiberkjernediameteren, bølgelengde og lyskilde, båndbredde, fargekappe og avstand.

Kjernediameter

Singlemode fiberkabler sin kjernediameter er mye mindre enn på multimode. Den typiske kjernediameteren er 9 µm for singlemode og vanligvis 50 µm og 62,5 µm på multimode. Dette fører til at den kan ha høyere «lysinnsamling» og forenkle tilkoblinger. Kledningsdiameteren for singlemode og multimode er 125 um.

Dempningen av multimode er høyere enn singlemode som følge av den større kjernediameteren. Fiberkjernen i singlemode kabelen er veldig smal, så lyset som passerer gjennom disse fiberoptiske kablene reflekteres ikke like mange ganger, noe som holder dempningen til et minimum.

Bølgelengde og lyskilde

Som følge av den større kjernediameteren til multimode fiberkabler, brukes lyskilder som LED (light-emitting diodes) og VCSEL (vertical cavity surface-emitting lasers) som fungerer på 850 nm og 1300 nm bølgelengde. Singlemode fiberkabler bruker ofte en laser eller laserdioder for å produsere lys injisert i kabelen. Og den vanlige fiberbølgelengden er 1310 nm og 1550 nm.

Båndbredde

Multimode fiberbåndbredde er begrenset av lysmodus, og maksimal båndbredde er for tiden 28000MHz*km for OM5-fiberkabler. Mens fiberbåndbredde i en singlemode er ubegrenset teoretisk fordi den bare lar en lysmodus passere om gangen.

Farge ytterkappe

I henhold til standarddefinisjonen TIA-598C, for ikke-militære applikasjoner, er singlemode kabel belagt med gul ytterkappe, og multimode fiberkabler er belagt med oransje, lime, magenta eller aqua farge.

Distanse

Det er kjent at single mode fiber er egnet for langdistanse applikasjoner, mens multimode optisk fiber er designet for korte distanser. Når det gjelder enkeltmodus vs multimodefiberavstand, hva er de kvantifiserbare forskjellene?

Singlemode fiberavstand er mye lengre enn for multimode fiberkabler ved datahastigheten fra 1G til 10G, mens OM3/OM4/OM5 multimode fiber støtter en høyere datahastighet. Fordi multimode optisk fiber har en stor kjernediameter og støtter mer enn én lysmodus, er fiberavstanden begrenset av modal spredning som er et vanlig fenomen i multimode trinnindeksfiber. Mens singlemode fiber ikke er det. Det er den vesentlige forskjellen mellom dem. I tillegg kan OS2 singlemode fiber støtte lengre avstander i 40G og 100G lenker.

Ofte stilte spørsmål

 1. Hva er best? Singlemode eller multimode fibertype?

  Som nevnt ovenfor, har singlemode og multimode fiberkabel sine fordeler med hensyn til kostnad og installsjon. Det er ikke slik at singlemodus optiske fibre er bedre enn multimodus, eller omvendt. Det er viktig å velge den som passer best for installasjonen med hensyn på distanse, hastighet og kjernediameter.

 2. Kan jeg blande singlemode og multimode fibertype?

  Svaret på dette spørsmålet er nei. Multimode fiber og singlemode fiber har forskjellig kjernediameter, og antall lysmoduser de sender er også forskjellig. Hvis du blander de to fibrene, eller kobler dem direkte sammen, fører dette til et stort optisk tap, noe som resulterer i at en lenke blafrer eller er nede.

 3. Kan jeg bruke en multimodetransceiver på singlemode fiberkabel?

  Generelt sett er svaret nei. Stort optisk tap vil oppstå hvis en multimodetransceiver er tilkoblet fiber med én modus. Imidlertid vil det motsatte fungere. For eksempel kan 1000BASE-LX singlemodus SFP fungere på multimode fiberkabel ved å bruke moduskondisjoneringsfiberkabel. Noen ganger kan fibermediekonvertere også brukes til å løse slike problemer mellom singlemode-mottakere og multimodetransceivere.

 4. Singlemode vs multimode fiberkabeltype: hvilken skal jeg velge?

  Når du tar en beslutning mellom singlemode og multimode fiberkabler, er den første faktoren du bør vurdere fiberavstanden du faktisk trenger. For eksempel, i et datasenter, er multimode fiberkabler nok for en avstand på 300-400 meter. Mens det er applikasjoner som krever avstand på opptil flere tusen meter, er singlemode fiber det beste valget. Og i applikasjoner som kan bruke singlemode og multimode fiber, bør andre faktorer som kostnad og fremtidige oppgraderingskrav tas i betraktning før ditt valg.